Napomena za turiste

Od 1. juna 2019. godine u Tanzaniji, a samim tim i na Zanzibaru, stupa na snagu zakon kojim se zabranjuje proizvodnja, unos i korišćenje plastičnih kesa. Ovo pravilo podrazumjeva takođe da i turisti koji posjećuju ovu zemlju ne smiju koristiti plastične kese tokom boravka odnosno da u svojim putnim torbama/koferima i ručnom prtljagu ne smiju imati plastične kese (takođe ni iz Duty Free prodavnica). Molimo putnike da, umesto plastičnih, za pakovanje svog prtljaga koriste platnene i papirne kese. Prema novom zakonu predviđene su visoke kazne za sve koji se ne pridržavaju ovog pravila.

Ista situacija je i u Keniji, koja je prošle godine zabranila upotrebu plastičnih kesa, a svima koji ne poštuju zabranu, slijedi novčana kazna do 38.000 dolara ili četiri godine zatvora. Zabrana se odnosi na korišćenje, proizvodnju i uvoz plastičnih kesa.

Glavni razlog zbog koga bi plastične kese trebalo da zamjenimo platnenim cegerima, jeste činjenica da je za razgradnju jedne plastične kese potrebno od 400 do 1.000 godina, pa bi na taj način smanjili zagađenje životne sredine. Takođe, samo 1-3 odsto njih se reciklira.

Na godišnjem nivou u svijetu se iskoristi jedna milijarda vrećica, dok je prosječno vrijeme upotrebe kese od strane ljudi je 12 minuta. Istraživanja su pokazala da ceger ili torba može da poštedi minimalno šest plastičnih kesa mesečno, a godišnje čak 288.

Koliko je štetna upotreba plastičnih kesa toliko je štetna i njihova proizvodnja, jer se za proizvodnju koriste naftni derivati.

Iako izgledaju bezazleno, veoma su opasne po životnu sredinu. Lagane su, pa ih vetar lako raznosi na velike udaljenosti i ima ih sve više i više. Vrlo često ih možemo videti na granama drveća, u rekama, u žbunju kraj puta ili čak i u okeanima.

Kako su se kese u supermarketima pojavile tek 1977. godine, sve su prilike da se ni jedna još uvijek nije raspala. (info: telegraf.rs)