Makedonija i Albanija

U sklopu studijskog putovanja i obilaska Makedonije i Ohridskog jezera, imali smo priliku da obiđemo i druge dijelove ove bivše jugoslovenske republike, ali i čuvene albanske plaže. Iako puni predrasuda, ostali smo oduševljeni. Albanija ima 450 kilometara morske obale koja ostavlja bez daha! Na nekim plažama bi moglo da vam se učini da ste umjesto na Balkanu negdje u Južnoj Americi. Bijele pješčane plaže, i čista ne previše hladna i duboka voda su glavne odlike ovog dijela Jadrana. Najpopularnije i najljepše su plaže na Draču, jednom od najstarijih gradova u Albaniji. Drač je danas aktuelni turistički centar i najveća luka Albanije. Glavni grad, Tirana, je u potpunosti izmijenio svoju infrastrukturu i sada nudi mnogo više znatiželjnim turistima. 

Još jedan od gradova koji nas je oduševio svojim izgledom je i Skoplje. 500 miliona evra se potrošilo u posljednjih nekoliko godina na renoviranje centra glavnog grada Makedonije.

Skoplje ima veoma značajan geografski položaj; leži na obalama Vardara niže njegovih stava s Treskom i Lepencem, u sjeverozapadnom kraju plodnog i prostranog Skopskog polja, a ima bogato zaleđe i u okolnim oblastima; nalazi se u središnjoj oblasti i u samom jezgru Balkanskog poluostrva na glavnoj transbalkanskoj, moravsko-vardarskoj saobraćajnoj arteriji, s kojom se tu ukrštaju i druge uzdužne i poprečne komunikacije
Kada je Kraljevina Srbija 1912. godine oslbodila područje Vardarske Makedonije, grad je zvanično postao „Skoplje” i ovaj naziv su prihvatili brojni jezici. Poslije završetka Drugog svjetskog rata, u službenim spisima ostap je zabilježen i kao „Skopje”, na standardnom makedonskom jeziku koji je pored srpskohrvatskog bio službeni jezik Socijalističke Republike Makedonije.

Na ovom proputovanju, imali smo priliku posjetiti i Bitolj, grad živopisne istorije. Mnogi važni događaji u makedonskoj i balkanskoj istoriji dogodili su se u Bitoljuupravo ovdje. Građen je, dograđivan, rušen još od njegovog prvog naseljavanja u kasnom bronzanom dobu, potom helenističkom pa onda rimskom, pa sve do ranovizantijskog doba imao je status grada sa visokim stepenom civilizacije.

Makedonci su vrlo susretljivi, srdačni, divni i jednostavni ljudi, čije gostoprimstvo vidite odmah prilikom prve posjete. Sa ovog putovanja nosimo najljepše uspomene. Krajevi poznati po prirodnim ljepotama, odličnoj gastronomskoj ponudi, veselom stanovništvu, bogatom folkloru. Ne postoji uzalud izreka: “kroz Bosnu ne pjevaj, kroz Srbiju ne igraj, a kroz Makedoniju niti pjevaj niti igraj”.

Teško je riječima i dočarati sve ljepote ovih krajeva, pa ćemo ovu priču o našem putovanju završiti stihovima Dade Topića: “Dok Vardar grli polja zrelog žita, ponosna i gorda kao gorska ptica, pjesmom je svojom zemlja ta očarala srca sva i vino sa izvora njenih sad pijem ja ..”

ij