Kipar

Republika Kipar, ostrvska zemlja u istočnom Sredozemlju, 75 km južno od Turske.Prostire se u pravcu zapad – istok 224 km a sever jug je 121 km. Dužina obale je 684 km, posle Sicilije i Sardinije, treće ostrvo po veličini u Mediteranu površine 9251 km2. Klima je mediteranska, sa 340 sunčanih dana, prosečnom letnjom temperaturom vazduha oko 37oC i mora 27oC.Kipar je politički podeljen na severni deo gde žive Turci i južni deo gde žive Grci, od čega severni deo zauzima 37% ukupne površine ostrva. Zvanično, sastavni deo Republike Kipar je i nepriznata Turska Republika Severni Kipar.Najtoplije ostrvo Mediterana, izuzetna klima, prirodne lepote, bogato istorijsko i kulturno nasleđe, peščane i šljunkovite plaže, kristalno plavo more, mnoštvo novoizgrađenih hotela, bogata nacionalna kuhinja i kvalitetna vina, noćni klubovi, čine Kipar jednom od najpopularnijih destinacija u Sredozemlju.
Severni Kipar, sa svojim mnogobrojnim hotelima, predstavlja idealnu opciju za odmor putnika svih uzrasta, porodica s decom, naših starijih sugrađana, ali i mladih, željnih zabave i provoda …
Famagusta i Kirenija su biseri Severnog Kipra, mesta dobro poznata istinskim ljubiteljima turizma.
Famagusta, čertvrti po veličini i značaju grad na Kipru, luksuzna i mirna regija, s verovatno najlepšim plažama na celom ostrvu i sa hotelima turskog standarda. Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa i predstavlja autentičnu celinu sa čuvenim “gradom duhova”. Ima veoma zanimljivu istoriju i krase ga zidovi sa Otelovim tornjem i Gotska katedrala Sv. Nikole iz 13. veka. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaju tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi, a pored mora su restorani koji nude kombinaciju grčko-turske kuhinje.
Kirenija, nekadašnje ribarsko selo okruženo planinama, proslavilo se Sredozemljem po bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, pre svega velikom broju ptica i cvetanju orhideja. Žitelji ovog grada ponosni su na Kirenjski dvorac i muzej u kojem se nalazi prastari brod izvađen iz morskih dubina. Na samo nekoliko minuta vožnje od Kirenije nalazi se i zamak Svetog Hilariona izgrađen za vreme krstaških ratova. Danas je Kirenija centar turizma s bogatom hotelskom ponudom na peščanim plažama bistrog mora, starim gradom koji je okrenut ka marini, s mnoštvom suvenirnica, ribarskih brodova, malih restorana i taverni s tradicionalnom turskom kuhinjom u kojima se tokom večeri pevaju turske i grčke pesme uz zvuke šargije i mandoline.
Severni Kipar, sa svojim mnogobrojnim hotelima, predstavlja idealnu opciju za odmor putnika svih uzrasta, porodica s decom, naših starijih sugrađana, ali i mladih, željnih zabave i provoda …